Fortsätt till huvudinnehåll

Dumle-sandwich!


Dumle-sandwich!

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder!


Segmjuka chocolate chip cookies med stora bitar av Karl Fatzers dumlechoklad (ni vet den där riktigt tjocka chokladkakan med små saltkolakulor? That's the one) fyllda med en suuuperkrämig vaniljglass med dumlegömma. Alltså. WOW. Det här är det godaste jag gjort. 


Ca 8 st
Tid: 7h, 30 min

Glass:

Du behöver:
5 dl vispgrädde
150 g färskost (och nej. Det kommer inte att smaka färskost, det gör bara glassen stabilare så att den inte smälter så fort.)
1 burk sötad kondenserad mjölk
200 g dumlekolor

Gör såhär:
1: Vispa upp vispgrädde och färskost hårt (inte grynigt, men hårt).
2: Vispa ned den kondenserade mjölken.
3: Dela dumlekolorna på hälften (jag föredrar att dela de på längden).
4: Vänd ned kolorna.
5: Häll ned smeten i två st brödformar och täck med plastfolie. 
6: Frys minst 6 timmar.

Dumlekakor:

Ca 16 st

Du behöver:
100 g rumsvarmt smör
0,5 dl muscovadosocker
0,5 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
0,25 msk kaffepulver
70 g Karl Fatzer dumlechoklad

Gör såhär:
1: Vispa smör och socker riktigt fluffigt, minst två minuter på hög hastighet.
2: Sänk hastigheten och vispa försiktigt ned ägget.
3: Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa sedan ned de i smeten. 
4: Hacka chokladen grovt.
5: Vänd ned chokladen.
6: Ställ degen i kylen ca 30 minuter. 
7: Sätt ugnen på 175 grader efter ca 20 minuter.
8: Rulla degen till 16 små bollar och placera de med stort mellanrum (de flyter ut mycket i ugnen) på en plåt klädd i bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 8-12 minuter.
9: Låt de svalna.
10: Frys kakorna (klädda i plastfolie), minst fyra timmar.
11: Lägg en kula glass mellan två kakor.
12: Frys igen ytterligare en timme.
13: Ät och NJUT!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe

Kardemummabulle med kanel, vaniljkräm och äpple!

Kardemummabulle med kanel, vaniljkräm och äpple! Saftig kardemummabulle fylld med kanelsmörkräm, en klick vaniljkräm och äpplen! En riktig hit om du frågar mig!  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Vaniljkräm: Du behöver: 2 äggulor (OBS: rumstempererade) 2 msk maizena 2 msk strösocker 2,5 dl mjölk 1 vaniljstång (alternativt 1 tsk vaniljpulver/pasta eller 2 tsk vaniljsocker) Kanelfyllning: Du behöver: 200 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 2-3 msk kanel (beroende på hur stark kanelsmak du vill ha) 1 äpple 0,5 dl rörsocker (eller strösocker) Sockerlag: Du behöver:  1 dl st

No bake pepparkaksbitar med apelsinkola!

  No bake pepparkaksbitar med apelsinkola! Årets godaste julgodis! Spröd pepparkaksbotten, silkeslen, seg kola med smak av apelsin täckt med mjölkchoklad. Så himla, himla, himla gott, och verkligen så enkelt! Älskar storleken, är de små får man ta två! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder Tid: 1 h, 30 minuter (varav ca 45 minuter aktiv tid) Ca 60-65 st Pepparkaksbotten: Du behöver: 300 g pepparkakor 80 g smält smör Gör såhär: 1: Klä en form 20x30 cm i bakplåtspapper. 2: Mixa samman smöret och pepparkakorna i en matberedare.  3: Tryck ut massan i formen så att du får en jämn, fin botten. Ställ i kylen medan du gör kolan. Apelsinkola: Du behöver: 100 g smör 2 dl vispgrädde 3 dl strösocker 1 dl ljus sirap 1 rejäl nypa salt zest från 2 apelsiner Gör såhär: 1: Koka upp smör, vispgrädde, socker och sirap till 122-123 grader. Rör helst inget alls, då kristalliserar sig sockret! (Om du inte har en termometer, klicka ned en liten bit kola i ett glas kallt vatten. Om det går att forma