Äppel och saltkolatårta med pekannötter!
En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare!
Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!
Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".
Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.
Ca 15 bitar
Tid: 5 timmar
Äppelbottnar:
Du behöver:
4 ägg
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1,5 tsk malen ingefära
2 dl rapsolja
3 äpplen
Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.
2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.
3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop.
4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, vänd runt till en jämn smet.
5: Häll smeten i formarna (eller om du bara har en form, grädda först en fjärdedel av smeten, låt svalna, grädda nästa osv) och grädda i mitten av ugnen ca 30-35 minuter.
6: Låt svalna, klä i plastfolie och frys in.
Saltkolapannacotta:
Du behöver:
1,5 gelatinblad
1 dl karamelliserad mjölk
2 dl vispgrädde
2 krm salt
Gör såhär:
1: Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten.
2: Värm upp grädde och karamelliserad mjölk. Smaka av med salt.
3: Krama ur gelatinbladet, lägg det i gräddblandningen och rör runt tills det smält helt.
4: Häll pannacottan i en silikonform (eller springform klädd i plastfolie/tårtplast), 12 cm i diameter och frys minst 1-2 timmar.
Äppel och pekannötfyllning:
Du behöver:
25 g smör
3 äpplen
100 g grovhackade pekannötter (rostade)
0,25 dl strösocker
Gör såhär:
1: Skala, kärna ur och tärna äpplena.
2: Stek smör, äpplen och pekannötter tills äpplena börjat mjukna (ca 5 minuter).
3: Tillsätt strösocker och stek ytterligare 2 minuter. Låt svalna helt.
Salt kolasås:
Du behöver:
2 dl strösocker
85 g smör, rumsvarmt
1,25 dl vispgrädde
2 krm salt
Gör såhär:
1: Smält smöret i en djup stekpanna eller kastrull tills det fått en bärnstenaktig ton. OBS: sockret bränns väldigt lätt, vilket ger en bitter smak till det hela. Jag fick göra om såsen tre gånger för att jag brände den.
2: Tillsätt smöret och rör runt tills det gått in helt.
3: Tillsätt grädden, låt puttra under omrörning ytterligare någon minut.
4: Smaka av med salt (men bränn inte tungan) och låt svalna helt.
Brynt smör frosting:
Du behöver:
250 g smör (extrasaltat, tillsätt annars en nypa salt)
250 g smör (extrasaltat, tillsätt annars en nypa salt)
1,5 dl florsocker
100 g färskost
Gör såhär:
1: Bryn smöret tills det doftar kola/nötaktigt under ständig omrörning.
2: Ställ in i kylskåp (drygt två och en halv timme) eller frysen (ca 30 minuter) tills det har samma konsistens som rumstempererat smör.
3: Vispa smöret riktigt fluffigt med florsocker, minst 3-5 minuter. Rör ned färskosten eller vispa ned på låg hastighet.
Montering:
Du behöver:
Bottnarna
Pannacottan
Äppel och pekannötfyllningen
Salt kolasås
Frosting
Ätbara blommor eller kvistar
Äppelchips
Pekannötter
Kanelstänger
Gör såhär:
1: Ta en botten (fortfarande fryst) och lägg på ett tårtfat.
1: Ta en botten (fortfarande fryst) och lägg på ett tårtfat.
2: Bred på ett tunt lager frosting och spritsa en mur längs kanten. Fyll med äppel och pekanfyllning. Ringla över lite kolasås.
3: Lägg på en till botten. Lägg på pannacottan. Spritsa en ring frosting runt om.
4: Lägg på en till botten. Bred på ett tunt lager frosting och spritsa en mur längs kanten. Fyll med äppel och pekanfyllning. Ringla över lite kolasås.
5: Lägg på en till botten. Täck tårtan med ett tunt lager frosting. Ställ i kylskåp ca 10-15 minuter.
6: Bred på ett tjockare lager. Var inte så noggrann, låt det gärna vara lite slarvigt, det bidrar till den rustika känslan. Ställ i kylskåp en halvtimme.
7: Häll saltkolasås på toppen av tårtan och låt det rinna ned för kanterna. Om såsen är för tjock: värm en liten mängd i micron och blanda med resten. Upprepa så många gånger det behövs tills du har den konsistens du är ute efter.
8: Dekorera med ätbara blommor eller kvistar, äppelchips, pekannötter och kanelstänger. Låt stå framme i rumstemperatur minst 4 timmar innan du ska äta den.
Kommentarer
Skicka en kommentar