Fortsätt till huvudinnehåll

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!



Äppel och saltkolatårta med pekannötter!



En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare!


Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch! 


Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg". 





Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.

Ca 15 bitar
Tid: 5 timmar

Äppelbottnar:

Du behöver:
4 ägg 
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1,5 tsk malen ingefära
2 dl rapsolja
3 äpplen

Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper. 
2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter. 
3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop.
4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, vänd runt till en jämn smet.
5: Häll smeten i formarna (eller om du bara har en form, grädda först en fjärdedel av smeten, låt svalna, grädda nästa osv) och grädda i mitten av ugnen ca 30-35 minuter.
6: Låt svalna, klä i plastfolie och frys in.

Saltkolapannacotta:

Du behöver:
1,5 gelatinblad
1 dl karamelliserad mjölk
2 dl vispgrädde
2 krm salt

Gör såhär:
1: Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten.
2: Värm upp grädde och karamelliserad mjölk. Smaka av med salt.
3: Krama ur gelatinbladet, lägg det i gräddblandningen och rör runt tills det smält helt.
4: Häll pannacottan i en silikonform (eller springform klädd i plastfolie/tårtplast), 12 cm i diameter och frys minst 1-2 timmar.

Äppel och pekannötfyllning:

Du behöver:
25 g smör
3 äpplen
100 g grovhackade pekannötter (rostade)
0,25 dl strösocker

Gör såhär:
1: Skala, kärna ur och tärna äpplena.
2: Stek smör, äpplen och pekannötter tills äpplena börjat mjukna (ca 5 minuter).
3: Tillsätt strösocker och stek ytterligare 2 minuter. Låt svalna helt.

Salt kolasås:

Du behöver:
2 dl strösocker
85 g smör, rumsvarmt
1,25 dl vispgrädde
2 krm salt

Gör såhär:
1: Smält smöret i en djup stekpanna eller kastrull tills det fått en bärnstenaktig ton. OBS: sockret bränns väldigt lätt, vilket ger en bitter smak till det hela. Jag fick göra om såsen tre gånger för att jag brände den. 
2: Tillsätt smöret och rör runt tills det gått in helt.
3: Tillsätt grädden, låt puttra under omrörning ytterligare någon minut.
4: Smaka av med salt (men bränn inte tungan) och låt svalna helt.

Brynt smör frosting:

Du behöver:
250 g smör (extrasaltat, tillsätt annars en nypa salt)
1,5 dl florsocker
100 g färskost

Gör såhär:
1: Bryn smöret tills det doftar kola/nötaktigt under ständig omrörning.
2: Ställ in i kylskåp (drygt två och en halv timme) eller frysen (ca 30 minuter) tills det har samma konsistens som rumstempererat smör.
3: Vispa smöret riktigt fluffigt med florsocker, minst 3-5 minuter. Rör ned färskosten eller vispa ned på låg hastighet.

Montering:

Du behöver:
Bottnarna
Pannacottan
Äppel och pekannötfyllningen
Salt kolasås
Frosting

Ätbara blommor eller kvistar
Äppelchips
Pekannötter
Kanelstänger

Gör såhär:
1: Ta en botten (fortfarande fryst) och lägg på ett tårtfat.
2: Bred på ett tunt lager frosting och spritsa en mur längs kanten. Fyll med äppel och pekanfyllning. Ringla över lite kolasås.
3: Lägg på en till botten. Lägg på pannacottan. Spritsa en ring frosting runt om.
4: Lägg på en till botten. Bred på ett tunt lager frosting och spritsa en mur längs kanten. Fyll med äppel och pekanfyllning. Ringla över lite kolasås.
5: Lägg på en till botten. Täck tårtan med ett tunt lager frosting. Ställ i kylskåp ca 10-15 minuter. 
6: Bred på ett tjockare lager. Var inte så noggrann, låt det gärna vara lite slarvigt, det bidrar till den rustika känslan. Ställ i kylskåp en halvtimme.
7: Häll saltkolasås på toppen av tårtan och låt det rinna ned för kanterna. Om såsen är för tjock: värm en liten mängd i micron och blanda med resten. Upprepa så många gånger det behövs tills du har den konsistens du är ute efter.
8: Dekorera med ätbara blommor eller kvistar, äppelchips, pekannötter och kanelstänger. Låt stå framme i rumstemperatur minst 4 timmar innan du ska äta den. 






 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe