Blåbärspaj i långpanna!
Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.
Spröd mördegsbotten, fräscha blåbär och krispigt havresmul. Sötma, syra, sälta. Allt man vill ha i en tugga bakas enkelt och smidigt i en långpanna!
Alltså. Blåbärspaj. *Tyst minut för det tack*. Det är väl ändå typ det godaste som finns?
Från början hade jag tänkt detta som blåbärsrutor, men sedan hittade jag inte vår vanliga kvadratiska långpanna, så det fick lov att bli limpform och därmed typ... blåbärsrätblock? Men men, smaken är den samma (aka ljuuuvlig).
Ca 12 portioner
Tid: 1h
Pajbotten:
Du behöver:
50 g smör
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronsaft
1,5 dl vetemjöl
flingsalt
Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 175 grader.
2: Klä en limpform (35x14 cm, har du större kan du dubbla receptet) med bakplåtspapper.
3: Smält smöret.
4: Blanda smör, socker, vaniljsocker och citronsaft i en bunke.
5: Tillsätt vetemjölet.
6: Tryck ut degen i formen.
7: Strö över lite flingsalt.
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronsaft
1,5 dl vetemjöl
flingsalt
Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 175 grader.
2: Klä en limpform (35x14 cm, har du större kan du dubbla receptet) med bakplåtspapper.
3: Smält smöret.
4: Blanda smör, socker, vaniljsocker och citronsaft i en bunke.
5: Tillsätt vetemjölet.
6: Tryck ut degen i formen.
7: Strö över lite flingsalt.
Havresmul:
Du behöver:
25 g smör
25 g smör
0,5 dl strösocker
0,25 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
Gör såhär:
1: Knåda ihop alla ingredienser till en torr deg.
2: Ställ i kylskåp.
Blåbärsfyllning:
Du behöver:
300 g blåbär (tinade alternativt direkt från skogen)
2 msk maizena
0,5 dl strösocker
Gör såhär:
1: Blanda maizena och strösocker i en skål.
2: Häll över blåbären och blanda runt lite försiktigt med händerna.
3: Häll i bären i formen.
4: Strö över smulet.
5: Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter (tills den fått lite färg).
6: Servera med glass, grädde eller vaniljsås.
Kommentarer
Skicka en kommentar