Fortsätt till huvudinnehåll

Citron och vallmosnurror!


Citron och vallmosnurror!

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.


Saftiga vallmobullar med citronfyllning, penslade med smält smör, strösocker och vallmofrön. 


För att citera Janice: Oh... my... god! De här bullarna, jag vet inte ens vad jag ska säga. De är så fruktansvärt goda. Syran från citronen, sötman från degen och sockret uppe på, det där lilla krispet från vallmofröna. Smakerna bara dansar i munnen. 
När jag skapar ett recept börjar jag oftast med att leta upp grundrecept (framför allt från böckerna "Sju sorters kakor", "Desserter" eller "Sweet"). Bulldegen (minus vallmofröna) kommer från Fredrik Nyléns blogg Fredriks Fika. Jag skulle aldrig ens försöka att överträffa det. De blir så galet saftiga! 





Vallmobullar

Ca 24 st

Du behöver:
5 dl (3%) mjölk
50 g jäst (motsvarar 12 g torrjäst)
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
0,5 dl vallmofrön

Gör såhär:
1: Värm mjölken till 37 grader.
2: Smula ned jästen i en bunke.
3: Tillsätt smöret i små bitar tillsammans med socker, ägg och salt.
4: Tillsätt mjölet och arbeta degen 5-10 minuter.
5: Arbeta in vallmofröna (helst för hand).
6: Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie (bakduk har en tendens att suga åt sig fukt) ca 30 minuter.

Citronfyllning:

Du behöver:
300 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
skal och saft från 2 citroner

Gör såhär:
1: Blanda alla ingredienser till en slät smet i en bunke.

Pensling:

Du behöver:
150 g smält smör (svalt)
1 dl strösocker
0,5 dl vallmofrön

Gör såhär:
1: Knåda degen på lätt mjölat bakbord.
2: Kavla ut till en stor rektangel ca 0,5 cm tjock.
3: Bred på fyllningen på degen.
4: Vik degen långsida mot långsida.
5: Kavla ett par gånger för att få en jämn deg att skära i.
6: Skär strimlor på ca 2 cm.
6: Tvinna degremsan och rulla ihop till en knut. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
7: Låt jäsa under plastfolie ytterligare 30 minuter.
8: Sätt ugnen på 225 grader (ungefär 20 minuter innan brukar räcka).
9: Baka bullarna i mitten på ugnen 8-10 minuter.
10: Låt svalna på galler.
11: Blanda socker och vallmofrön i en skål.
12: Pensla bullarna med smöret och strö på fröblandningen.
13: Njuuuut.

OBS: Om du inte ska servera bullarna direkt, frys in UTAN att ha penslat de. Gör det precis innan servering för maximal smakupplevelse.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe