Citron och vallmosnurror!
Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.
Saftiga vallmobullar med citronfyllning, penslade med smält smör, strösocker och vallmofrön.
För att citera Janice: Oh... my... god! De här bullarna, jag vet inte ens vad jag ska säga. De är så fruktansvärt goda. Syran från citronen, sötman från degen och sockret uppe på, det där lilla krispet från vallmofröna. Smakerna bara dansar i munnen.
När jag skapar ett recept börjar jag oftast med att leta upp grundrecept (framför allt från böckerna "Sju sorters kakor", "Desserter" eller "Sweet"). Bulldegen (minus vallmofröna) kommer från Fredrik Nyléns blogg Fredriks Fika. Jag skulle aldrig ens försöka att överträffa det. De blir så galet saftiga!
Vallmobullar
Ca 24 st
Du behöver:
5 dl (3%) mjölk
50 g jäst (motsvarar 12 g torrjäst)
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
0,5 dl vallmofrön
Gör såhär:
1: Värm mjölken till 37 grader.
2: Smula ned jästen i en bunke.
3: Tillsätt smöret i små bitar tillsammans med socker, ägg och salt.
4: Tillsätt mjölet och arbeta degen 5-10 minuter.
5: Arbeta in vallmofröna (helst för hand).
6: Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie (bakduk har en tendens att suga åt sig fukt) ca 30 minuter.
Citronfyllning:
Du behöver:
300 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
skal och saft från 2 citroner
Gör såhär:
1: Blanda alla ingredienser till en slät smet i en bunke.
Pensling:
Du behöver:150 g smält smör (svalt)
1 dl strösocker
0,5 dl vallmofrön
Gör såhär:
1: Knåda degen på lätt mjölat bakbord.
2: Kavla ut till en stor rektangel ca 0,5 cm tjock.
3: Bred på fyllningen på degen.
4: Vik degen långsida mot långsida.
5: Kavla ett par gånger för att få en jämn deg att skära i.
6: Skär strimlor på ca 2 cm.
6: Tvinna degremsan och rulla ihop till en knut. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
7: Låt jäsa under plastfolie ytterligare 30 minuter.
8: Sätt ugnen på 225 grader (ungefär 20 minuter innan brukar räcka).
9: Baka bullarna i mitten på ugnen 8-10 minuter.
10: Låt svalna på galler.
11: Blanda socker och vallmofrön i en skål.
12: Pensla bullarna med smöret och strö på fröblandningen.
13: Njuuuut.
OBS: Om du inte ska servera bullarna direkt, frys in UTAN att ha penslat de. Gör det precis innan servering för maximal smakupplevelse.
Kommentarer
Skicka en kommentar