Fortsätt till huvudinnehåll

Flädermarinerad rabarber med vaniljglass!

Flädermarinerad rabarber med vaniljglass!

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.


Syrlig rabarber möter söt, krämig vaniljglass, sega maränger på farinsocker och strösocker, knapriga pistagenötter och fräsch citronmeliss. En riktig höjdare!


Den här desserten bjöd jag på på valborgsmässoafton. Den blev mycket uppskattad av samtliga (inklusive mig själv). Den tar lite tid att få ihop, även om momenten i sig inte är speciellt avancerade. 


Receptet på glassen liknar flera andra recept på klassisk vaniljglass. Därför kommer jag inte ta åt mig äran för den.


Ca 8 portioner
Tid: 9h

Gammaldags vaniljglass:

Du behöver:
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk á 396 g
2 tsk vaniljpulver (dubbelt så mycket vaniljsocker)

Gör såhär:
1: Vispa grädden ganska lätt.
2: Vänd ned kondenserad mjölk och vaniljpulver.
3: Häll i en brödform och frys minst 6 timmar.

Maränger:

Ca 8 st

Du behöver:
1 äggvita
⅓ dl strösocker

Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 100 grader.
2: Klä en plåt i bakplåtspapper.
3: Vispa upp äggvitan (i en stålbunke) till ett fast skum.
4: Vispa ned sockret, ca 1 tsk i taget.
5: Spritsa ut marängsmeten på plåten.
6: Grädda ca 1 - 1,5 timme. Marängerna ska bli hårda men inte få färg.

Maränger på farinsocker:

Ca 8 st

Du behöver:
1 äggvita
⅓ dl farinsocker

Gör såhär: 
1: Sätt ugnen på 125 grader.
2: Klä en plåt i bakplåtspapper.
3: Vispa äggvitan (i en stålbunke) till ett fast skum.
4: Vispa ned sockret, ca 1 tsk i taget.
5: Spritsa ut marängerna på plåten.
6: Grädda ca 1 timme. Marängerna ska bli hårda, men inte få färg.

Flädermarinerad rabarber:

Ca 4 portioner

Du behöver:
200 g rabarber 
1,5 dl flädersaft (koncentrerad)
0,5 msk citronsaft

Gör såhär: 
1: Hacka rabarbern.
2: Blanda alla ingredienser i en bunke.
3: Låt stå ca 1 timme.
4: Blanda runt lite försiktigt med en sked då och då så att all rabarber marineras.

Upplägg:

Du behöver:
Vaniljglass
Maränger
Maränger på farinsocker
Flädermarinerad rabarber
100 g hackade pistagenötter
Citronmeliss

Gör såhär:
1: Lägg rabarbern i en cirkel på tallriken.
2: Skopa eller ägga glassen och lägg på rabarbern.
3: Lägg upp båda sorters marängerna.
4: Strö över lite pistagenötter.
5: Avsluta med citronmeliss.
6: Bon appétit :)



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe