Flädermarinerad rabarber med vaniljglass!
Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.
Syrlig rabarber möter söt, krämig vaniljglass, sega maränger på farinsocker och strösocker, knapriga pistagenötter och fräsch citronmeliss. En riktig höjdare!
Den här desserten bjöd jag på på valborgsmässoafton. Den blev mycket uppskattad av samtliga (inklusive mig själv). Den tar lite tid att få ihop, även om momenten i sig inte är speciellt avancerade.
Receptet på glassen liknar flera andra recept på klassisk vaniljglass. Därför kommer jag inte ta åt mig äran för den.
Ca 8 portioner
Tid: 9h
Gammaldags vaniljglass:
Du behöver:
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk á 396 g
2 tsk vaniljpulver (dubbelt så mycket vaniljsocker)
Gör såhär:
1: Vispa grädden ganska lätt.
2: Vänd ned kondenserad mjölk och vaniljpulver.
3: Häll i en brödform och frys minst 6 timmar.
Maränger:
Ca 8 st
Du behöver:
1 äggvita
⅓ dl strösocker
Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 100 grader.
2: Klä en plåt i bakplåtspapper.
3: Vispa upp äggvitan (i en stålbunke) till ett fast skum.
4: Vispa ned sockret, ca 1 tsk i taget.
5: Spritsa ut marängsmeten på plåten.
6: Grädda ca 1 - 1,5 timme. Marängerna ska bli hårda men inte få färg.
Maränger på farinsocker:
Ca 8 st
Du behöver:
1 äggvita
⅓ dl farinsocker
⅓ dl farinsocker
Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 125 grader.
2: Klä en plåt i bakplåtspapper.
3: Vispa äggvitan (i en stålbunke) till ett fast skum.
4: Vispa ned sockret, ca 1 tsk i taget.
5: Spritsa ut marängerna på plåten.
6: Grädda ca 1 timme. Marängerna ska bli hårda, men inte få färg.
Flädermarinerad rabarber:
Ca 4 portioner
Du behöver:
200 g rabarber
1,5 dl flädersaft (koncentrerad)
0,5 msk citronsaft
Gör såhär:
1: Hacka rabarbern.
2: Blanda alla ingredienser i en bunke.
3: Låt stå ca 1 timme.
4: Blanda runt lite försiktigt med en sked då och då så att all rabarber marineras.
Upplägg:
Du behöver:
Vaniljglass
Maränger
Maränger på farinsocker
Flädermarinerad rabarber
100 g hackade pistagenötter
Citronmeliss
Gör såhär:
1: Lägg rabarbern i en cirkel på tallriken.
2: Skopa eller ägga glassen och lägg på rabarbern.
3: Lägg upp båda sorters marängerna.
4: Strö över lite pistagenötter.
5: Avsluta med citronmeliss.
6: Bon appétit :)
Kommentarer
Skicka en kommentar