Hallongrottor med äkta hallon!
Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.
Spröda mördegskakor med syrlig hallongömma.
Okej. Jag måste erkänna en sak. Jag tycker inte om hallongrottor. Jag tycker att de blir alldeles för söta, sylten blir hård och konstig och det blir bara ugh! Och jag ser såå många vackra bilder på hallongrottor och jag önskar verkligen att jag tyckte om det. Så igår kväll när jag scrollade igenom Camilla Hamids bilder på instagram bestämde jag mig för att detta skulle bli helgens projekt. Så jag började med det sötsliskiga, och det gick ganska fort att komma fram till en lösning: att byta ut sylten mot mosade hallon (halverade även mängden socker från mitt vanliga hallongrottsrecept). Och det löste allt! Hallonen fortsatte vara "krämiga", och de blev lagom syrliga. Perfekta helt enkelt! Det här är de första hallongrottor som jag faktiskt tycker om. Precis sådär beroendeframkallande som bara småkakor kan vara!
Ca 20 st
Tid: 30 min
Hallongrottor med äkta hallon:
Du behöver:
150g smör, rumstempererat
3 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
0,75 tsk bakpulver
50g hallon, tinade
Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 175 grader.
1: Sätt ugnen på 175 grader.
2: Klä en plåt i bakplåtspapper.
3: Knåda ihop alla ingredienser utom hallonen i en bunke.
4: Rulla små bollar av degen, ca 15g (om du inte har en våg, 15g ≈ 1 msk). TIPS: för att undvika sprickor- rulla en boll i taget och gör sedan gropen så att smöret inte hinner stelna (cred till Camilla Hamid). Gropen tycker jag smidigast görs med ett lätt mjölat teskedsmått. Då får du ett jämnt, runt hål utan att degen fastnar på "gropgöraren".
5: Mosa hallonen med en gaffel.
6: Fyll varje grop med ca 1 tsk hallon.
7: Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter (jag gräddade mina 17). OBS: kolla gärna till efter 10 minuter; alla ugnar beter sig olika, 175 grader i min ugn kanske är 200 i din.
Kommentarer
Skicka en kommentar