Fortsätt till huvudinnehåll

Hallongrottor med äkta hallon!


Hallongrottor med äkta hallon!

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.


Spröda mördegskakor med syrlig hallongömma.


Okej. Jag måste erkänna en sak. Jag tycker inte om hallongrottor. Jag tycker att de blir alldeles för söta, sylten blir hård och konstig och det blir bara ugh! Och jag ser såå många vackra bilder på hallongrottor och jag önskar verkligen att jag tyckte om det. Så igår kväll när jag scrollade igenom Camilla Hamids bilder på instagram bestämde jag mig för att detta skulle bli helgens projekt. Så jag började med det sötsliskiga, och det gick ganska fort att komma fram till en lösning: att byta ut sylten mot mosade hallon (halverade även mängden socker från mitt vanliga hallongrottsrecept). Och det löste allt! Hallonen fortsatte vara "krämiga", och de blev lagom syrliga. Perfekta helt enkelt! Det här är de första hallongrottor som jag faktiskt tycker om. Precis sådär beroendeframkallande som bara småkakor kan vara! 



Ca 20 st
Tid: 30 min

Hallongrottor med äkta hallon:

Du behöver:
150g smör, rumstempererat
3 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
0,75 tsk bakpulver

50g hallon, tinade

Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 175 grader.
2: Klä en plåt i bakplåtspapper.
3: Knåda ihop alla ingredienser utom hallonen i en bunke.
4: Rulla små bollar av degen, ca 15g (om du inte har en våg, 15g ≈ 1 msk). TIPS: för att undvika sprickor- rulla en boll i taget och gör sedan gropen så att smöret inte hinner stelna (cred till Camilla Hamid). Gropen tycker jag smidigast görs med ett lätt mjölat teskedsmått. Då får du ett jämnt, runt hål utan att degen fastnar på "gropgöraren". 
5: Mosa hallonen med en gaffel.
6: Fyll varje grop med ca 1 tsk hallon.
7: Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter (jag gräddade mina 17). OBS: kolla gärna till efter 10 minuter; alla ugnar beter sig olika, 175 grader i min ugn kanske är 200 i din.
















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe