Fortsätt till huvudinnehåll

Kardemummakaka med brynt smör och rabarber!


Kardemummakaka med brynt smör och rabarber!

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.



Galet saftig kardemummakaka med brynt smör, toppad med syrlig rabarber direkt från trädgårdslandet. 


   

Rabarbern växer så det knakar i trädgårdslandet. Invigde säsongen med denna ljuuuuuvliga kardemummakaka. Kardemumma är väl typ det bästa som finns? Att sedan kombinera det med rabarber och brynt smör... som upplagt för succé! 
Den blev väl kanske inte precis så fin som jag hade hoppats, lite ojämnt skurna rabarberbitar och så, men vad gör det? Smaken är den samma (a.k.a himmelsk).


Alltså. Den här kakan är det nog det saftigaste jag bakat. Det var helt sinnessjukt! Bjöd min farmor på denna (vi satt i varsin ände av rummet pga ni vet vad) och vi satt båda två helt tysta och NJÖT. Det bara smälte i munnen.




Ca 12 portioner
Tid: 1h, 25 min

Kardemummakaka med brynt smör och rabarber:

Du behöver:
150g smör
3 dl vetemjöl 
2 dl strösocker
2 msk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
2 dl yoghurt (6% fetthalt)
1 ägg
300 g rabarber (motsvarar ca 7 st relativt späda stänger)

1 msk smör + 0,5 dl mandelmjöl

Gör såhär:
1: Bryn smöret under konstant vispning tills det fått en brunaktig ton och doftar lite kola/nötigt. Har du en termometer - smöret är perfekt brynt vid 125 grader. OBS: väljer du att inte bryna smöret, smält det inte.
2: Ställ smöret i kylskåpet tills det stelnat och fått samma konsistens som rumsvarmt smör.
3: Sätt ugnen på 180 grader. Smöra och bröa en springform (se längst ned i ingredienslistan).
4: Blanda samman smöret och de torra ingredienserna. Blandningen ska ha ungefär samma konsistens som en ganska torr mördeg.
5: Tillsätt sedan yoghurt och ägg. Rör om till en slät smet.
6: Häll ned i formen.
7: Hacka rabarbern och lägg på kakan.
8: Grädda i mitten av ugnen 45-50 minuter (efter ca 15 minuter flyttade jag min form i bakre delen av ugnen). Bakstickan ska komma ut lite fuktig, varken kruttorr eller kladdig. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe