Fortsätt till huvudinnehåll

Rulltårta med färskostfyllning och jordgubb-rababrberkompott!


Rulltårta med färskostfyllning och jordgubb-rabarberkompott!

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.


Drömgod rulltårta med krämig färskostfyllning och en jordgubb-rabarberkompott from heaven.


Den här rulltårtan är nog mitt favoritrecept på bloggen. Så fruktansvärt gott! Mitt första försök gick väl sådär... den sprack och rann ut och blev bara KLADD (se bild nedan). Så jag hällde (bokstavligen hällde) över den till en ugnsform och åt den i glas. Dagen efter gjorde jag om den (med några ändringar i receptet), för jag hade gett mig sjutton på att det skulle gå. Den var för god för att lämna. Hela vårt kylskåp luktade sommar!




Ca 12 bitar
Tid: 30 minuter 

Rulltårta:

Du behöver:
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl

Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 250 grader. Klä en plåt i bakplåtspapper.
2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt, på medelhög hastighet 3-4 minuter, helst över vattenbad (ta i sådana fall sedan av den från värmen och vispa ned den till rumstemperatur).
3: Blanda de torra ingredienserna i en skål.
4: Sikta och vänd sedan ned i äggsmeten.
5: Bred ut ett jämnt lager smet på plåten.
6: Grädda ca 5 minuter i mitten av ugnen, du kan gå liiiite på känsla (ta ut den när den börjar få färg).
7: Lägg ett lätt sockrat bakplåtspapper på arbetsbänken.
8: Lägg botten på bakplåtspappret med den gräddade sidan mot det.
9: Låt den svalna helt under en långpanna (minskar risken för att den spricker).
10: Pensla med kallt vatten och lossa försiktigt på bakplåtspappret.

Jordgubb-rabarberkompott:

Du behöver:
100 g jordgubbar

200 g rabarber
1 dl strösocker

Gör såhär:
1: Lägg samtliga ingredienser i en kastrull.

2: Värm på medelvärme tills bitarna blivit mjuka.
3: Sila eventuellt av lite av vätskan (rekommenderar). TIPS: frys in den bortsilade vätskan i isbitsformar och ha i valfri drink :)
4: Låt svalna.

Färskostfyllning:

Du behöver:
2 dl vispgrädde
100 g färskost
0,5 dl florsocker
0,5 tsk vaniljpulver (du kan ersätta med 1 tsk vaniljsocker men blir såååååååååå mycket godare med vaniljpulver)

Gör såhär:
1: Vispa ihop vispgrädde och färskost tills du fått en fluffig och len kräm.
2: Vänd ned florsockret och vaniljpulvret.

3: Bred på ett lager färskostfyllning på rulltårtebotten (på den gräddade sidan), spara eventuellt lite för dekoration.
4: Lägg på kompotten (viktigt att den är helt sval).
5: Rulla ihop den med hjälp av bakplåtspappret mot dig.
6: Dekorera med överbliven fyllning, färska jordgubbar och strimlad rabarber!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe