Fortsätt till huvudinnehåll

Jordgubb och grapefrukttårta!



Jordgubb och grapefrukttårta!

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.


Fluffiga tårtbottnar, mascarponefrosting, färska jordgubbar och grapecurd. Kan det bli bättre?


Den här tårtan bakade jag till min födelsedag i onsdags. Fyller man år i juni har man väl inte mycket till val annat än att bjuda på jordgubbstårta? Inte mig emot!



Ca 24 bitar
Tid: 2h

Tårtbotten:

Du behöver:
5 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
25 g smält smör
1 dl turkisk yoghurt

Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 175 grader.
2: Klä en springform på 23 cm i diameter i bakplåtspapper.
3: Separera äggvitorna från äggulorna.
4: Vispa upp äggvitorna till ett fast, vitt skum.
5: Vispa äggulorna och sockret riktigt vitt och fluffigt ca 5 minuter.
6: Blanda de torra ingredienserna i en skål.
7: Blanda smör och yoghurt.
8: Vänd ned de torra ingredienserna i äggulorna.
9: Vänd ned yoghurtblandningen.
10: Vänd slutligen ned äggvitorna.
11: Häll smeten i formen
12:Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter.
13: Ta snabbt ut kakan ur formen och låt den svalna upp och ned.

Grapefruktcurd:

Du behöver:
1 gelatinblad
zesten från 2 grapefruktar (grapefrukts? grapefrukter?)
saft från 1 grapefrukt
2 ägg
1,75 dl strösocker

Gör såhär:
1: Lägg gelatinbladet i blöt.
2: Värm upp grapesaften, zesten, äggen och sockret under ständig omrörning tills den tjocknat något.
3: Sila ned i en bunke.
4: Krama ur och tillsätt gelatinet.
5: Rör om tills det smält helt.
6: Ställ kallt ca en timme och sila åter igen för att få bort eventuella ägg eller gelatinklumpar (fy vilket äckligt ord!). Under tiden gör du frostingen.

Mascarponefrosting:

Du behöver:
500 g mascarponeost
5 dl vispgrädde
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
1: Vispa upp mascarponen och grädden till en fluffig smet.
2: Vänd ned resterande ingredienser.
3: Om du precis som jag gör detta i stekande het värme (mätte upp till 37 grader i köket!!) kan du behöva ställa in den i kylskåpet en stund om den är för lös.

Montering:

Du behöver:
ca 1 liter färska, svenska jordgubbar

Gör såhär:
1: Lägg bakplåtspappersremsor i en ring längs kanterna på ditt tårtfat.
2: Dela jordgubbarna i bitar (storlek efter tycke och smak). OBS spara några till dekoration.
3: Dela tårtbottnen i tre lika tjocka delar.
4:Lägg på den första tårtbotten på tårtfatet.
5: Bred på ett lager frosting.
6: Häll över jordgubbar och curd.
7: Lägg på nästa botten.
8: Upprepa proceduren tills du använt alla bottnar.
9: Täck tårtan med resterande frosting.
10: Dra slutligen bort bakplåtspappret (ser du så kladdfritt och fint ditt tårtfat är?!).
11: Dekorera tårtan med färska jordgubbar!





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe