Fortsätt till huvudinnehåll

Jordgubbstårta med kokos och fläder!

Jordgubbstårta med kokos och fläder!

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.


Lätta, luftiga kokosbottnar, flädermarinerade jordgubbar och en ljuvligt sötsyrlig mascarponekräm täcks av ett tjockt lager av riktigt fluffig italiensk maräng.


Den här tårtan kan nog vara det godaste jag bakat i tårtväg. Så makalöst god! Den gick åt som smör i solsken Men alltså på riktigt! Den. Var. Så. God! Allt satt som en smäck! Sött möter syrligt, olika texturer... en riktig sommardröm!


Tårtan bakas enkelt och smidigt i en springform och räcker till ca 15 fikaglada gäster!

¨

Ca 24 bitar
Tid: 1h, 45 min

Kokosbottnar:

Du behöver:
5 ägg
2 dl strösocker
2 dl kokosflingor
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
25 g smält smör
1 dl turkisk yoghurt

Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 175 grader.
2: Klä en springform på 23 cm i diameter i bakplåtspapper.
3: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt på låg hastighet ca 5 minuter.
4: Blanda de torra ingredienserna i en skål.
5: Blanda smöret och yoghurten.
6: Vänd ned de torra ingredienserna.
7: Vänd slutligen ned yoghurtblandningen.
8: Häll smeten i formen och grädda ca 40-45 minuter. OBS: botten kommer att få mycket färg snabbt, men det är okej. Låt den gå tills den är helt och hållet genomgräddad, även om ytan är mörkt brun (mina bottnar kräver alltid 45 minuter i ugnen, trots att jag tror att de är klara redan efter 40).
9: Ta snabbt ut den ur formen och låt den svalna upp och ned.

Flädermarinerade jordgubbar:

Du behöver:
ca 300 g färska, svenska jordgubbar
1,5 dl koncentrerad flädersaft

Gör såhär:
1: Dela jordgubbarna i bitar (storlek efter tycke och smak).
2: Häll över flädersaften.
3: Låt de ligga och götta till sig medan du städar i ordning lite i köket, gör frostingen osv.

Mascarponefrosting:

Du behöver:
125 g mascarpone
1,25 dl vispgrädde
1,5 dl florsocker
1 tsk vanliljsocker
skal och saft från 1 lime

Gör såhär:
1:Vispa samman mascarponen och grädden.
2: Vänd ned resterande ingredienser. 

Italiensk maräng:

Du behöver:
4 små ägg á 43 g
2,5 msk (knappt en halv dl) vatten
1,75 dl strösocker

Gör såhär:
1: Lägg äggen i en bunke av rostfritt stål.
2: Koka upp vatten och socker till 121 grader (OBS: börja vispa äggvitorna vid 110).
3: Vispa ned sockerlagen på maxhastighet i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills marängen nått rumstemperatur.

Montering:

1: Lägg bakplåtspappersremsor tårtfatet i en cirkel längs kanten.
2: Dela tårtbottnen i två delar.
3: Lägg översta delen på tårtfatet.
4: Bred på ett tunt lager mascarponefrosting. Sprista även frostingen som en mur längs kanten (se film i höjdpunkter på instagramkontot @fikaplaneten).
5: Lägg jordgubbarna innanför "muren".
6: Lägg på nästa tårtbotten.
7: Täck tårtan med den italienska marängen och bränn av med en gasolbrännare.
8: Dra slutligen bort bakplåtspappret (ser du hur kladdfritt och fint ditt tårtfat är?!)
9: Dekorera med färska jordgubbar och fläderblomster!





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe