Kladdkaka med karamelliserade pistagenötter!
Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.
Alldeles lagom kladdig och riktigt chokladig kladdkaka med ett härligt lager av karamelliserade pistagenötter (by the by min nya favvo), görs med fördel ett par dagar innan. Serveras med vaniljglass eller en liten klick lättvispad grädde. MUMS!
Ca 12 bitar
Tid: 30 minuter + eventuell (rekommenderad) tid i kylskåp
Kladdkaka:
Du behöver:
150 g smör
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
flingsalt
Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form på 23 cm i diameter.
2:Smält smöret.
3: Tillsätt sockret och rör om tills sockerkristallerna smält.
4: Sikta ned de torra ingredienserna.
5: Häll smeten i formen och strö över saltet.
6: Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. OBS: håll noga koll på kakan, beroende på hur varm din ugn blir kanske den är färdig redan efter 10 minuter för dig, medan det tar 30 för någon annan. Kolla till den med jämna mellanrum.
Pistagetopping:
Du behöver:
50 g smör
1 dl strösocker
200 g pistagenötter (rostade, saltade)
0,5 dl vispgrädde
Gör såhär:
1: Smält smöret i en stekpanna.
2: Tillsätt sockret. Låt det bubbla lite tills det fått en brunaktig färg (rör om så lite som möjligt, var dock noggrann med att sockret inte får bränna fast).
3: Häll i pistagenötterna och grädden.
4: Rör om tills allt är helt blandat. Okej. SMAKA. Snälla! Men bränn inte tungan.
5: Låt svalna någon minut, häll sedan blandningen över kladdkakan. Fördela jämnt med en slickepott.
6: Låt kakan stå svalt (helst kylskåp) några timmar, helst över natten. Den är som allra godast dag tre :)
Kommentarer
Skicka en kommentar