Fortsätt till huvudinnehåll

Kladdkaka med karamelliserade pistagenötter!


Kladdkaka med karamelliserade pistagenötter!

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.


Alldeles lagom kladdig och riktigt chokladig kladdkaka med ett härligt lager av karamelliserade pistagenötter (by the by min nya favvo), görs med fördel ett par dagar innan. Serveras med vaniljglass eller en liten klick lättvispad grädde. MUMS!


Ca 12 bitar
Tid: 30 minuter + eventuell (rekommenderad) tid i kylskåp

Kladdkaka:

Du behöver:
150 g smör

2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
flingsalt

Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form på 23 cm i diameter.
2:Smält smöret.
3: Tillsätt sockret och rör om tills sockerkristallerna smält.
4: Sikta ned de torra ingredienserna.
5: Häll smeten i formen och strö över saltet.
6: Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. OBS: håll noga koll på kakan, beroende på hur varm din ugn blir kanske den är färdig redan efter 10 minuter för dig, medan det tar 30 för någon annan. Kolla till den med jämna mellanrum.

Pistagetopping:

Du behöver:
50 g smör
1 dl strösocker
200 g pistagenötter (rostade, saltade)
0,5 dl vispgrädde

Gör såhär:
1: Smält smöret i en stekpanna.

2: Tillsätt sockret. Låt det bubbla lite tills det fått en brunaktig färg (rör om så lite som möjligt, var dock noggrann med att sockret inte får bränna fast).
3: Häll i pistagenötterna och grädden.
4: Rör om tills allt är helt blandat. Okej. SMAKA. Snälla! Men bränn inte tungan. 
5: Låt svalna någon minut, häll sedan blandningen över kladdkakan. Fördela jämnt med en slickepott.
6: Låt kakan stå svalt (helst kylskåp) några timmar, helst över natten. Den är som allra godast dag tre :)




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe