Fortsätt till huvudinnehåll

Citronkaka med frosting!


Citronkaka med frosting!

Följ @fikaplaneten för fler bilder.


Supersaftig, citronkaka täckt med ett tjockt lager krämig färskostfrosting. 


Den här tårtan bakade jag till min kusins femårsdag här i veckan. Hon blev besviken på att tårtan inte var högre, och "varför har den inte en ros på sig?". Men men, den fick mycket beröm av de andra, trots bristen på ros ;). 

När jag smakade på smeten tänkte jag bara "NEJ!". Det smakade vedervärdigt, hemskt. Efter ett par googlingar insåg jag att det var bikarbonaten som spökade. Jag bestämde mig för att ändå hälla ned kakan i formen och köra på. Och den blev helt perfekt! Den blev sååå god och sååå saftig. Smakade inte det minsta bikarbonat!

Ca 12 bitar
Tid: 50 min

Citronkaka:
Ca 10-12 bitar

Du behöver:
150 g rumstempererat smör (hyvla smöret med en osthyvel om det är kylskåpskallt)

3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bikarbonat
2 dl grekisk yoghurt (6% fetthalt)
1 ägg

skal och saft från 1 citron

Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 180 grader. Klä en springform (23 cm i diameter) i bakplåtspapper.

2: Blanda noggrant de torra ingredienserna i en bunke (detta gör du för att bikarbonaten ska fördelas jämnt i kakan).
3: Tillsätt smöret, smeten ska ha ungefär samma konsistens som en torrare mördeg.
4: Rör ned ägget och yoghurten.
5: Tillsätt både zest och saft från citronen. Bubblar smeten? Det är den kemiska reaktionen mellan bikarbonaten och syran från citronen. Jag skulle inte rekommendera att smaka inte på smeten, innan gräddning smakar bikarbonaten väldigt bittert.
6: Skjuts in i mitten av ugnen, ca 30 minuter. Bakstickan ska komma ut fuktig, varken täckt av smet eller kruttorr. 
7: Ta så fort som möjligt bort formen (så att den inte fortsätter gräddas efter att den varit i ugnen och därmed blir torr) och låt den svalna. När den är helt sval, dra försiktigt bort bakplåtspappret.

Frosting:

Du behöver:
3 dl vispgrädde
150 g färskost
1 dl florsocker

*1 burk färgglatt strössel*

Gör såhär:
1: Alla ingredienser ska vara kylskåpskalla. Vispa snabbt upp grädden och färskosten till en fluffig smet. 

2: Vänd ned florsockret.
3: Bred på frostingen på kakan.
4:*Klipp ut valfri siffra, bokstav eller form i papper. Lägg mallen på tårtan och häll över strösslet. Dra sedan försiktigt bort pappret.*

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe