Citronmarängbullar!
Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.
Amerikanska sticky buns med en liten twist: saftiga bullar fyllda med en ljuvligt sötsyrlig lemon curd toppade med ett tjockt lager maräng istället för cream cheese frosting. En riktig succé om du frågar mig!
Receptet på degen har jag snott från Richard Bertinet och alltså WOW! De här bullarna blir så saftiga att man skulle kunna baka de utan fyllning, och de skulle fortfarande inte uppfattas som torra! När jag provsmakat de efter att de legat framme utan plastfolie eller någon form utan skydd (inte ens marängen) var de fortfarande de saftigaste jag smakat. Dessutom var den så otroligt lättarbetad, aldrig varit med om något liknande! Perfekt om man vill göra fina snurror! Tror bestämt att jag från och med nu alltid att använda detta som grundrecept till bullar.
Tid: 2h, 40 min
Deg:
Du behöver:2 dl mjölk, 3% fetthalt
2 ägg
10 dl vetemjöl (special)
25 g jäst
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1,5 tsk salt
200 g rumsvarmt smör
Gör såhär:
1: Lägg mjölk och ägg i en bunke tillhörande en köksmaskin.
2: Tillsätt mjöl (OBS: rör inte om).
3: Smula jästen i ena halvan av skålen, och lägg smöret, sockret och saltet i andra halvan (se bild)
4: Älta degen i köksmaskin eller med degkrokarna på en elvisp på lägsta hastighet i 4 minuter. Höj sedan till medelhastighet och älta ytterligare 10-12 minuter.
5: Forma degen till en boll och låt jäsa i rumstemperatur övertäckt med plastfolie (en bakduk drar åt sig fukt vilket gör bullarna torrare) ca 45 minuter. Gör fyllningen så länge (använd ditt bästa recept på lemon curd, men var noggrann med att välja ett recept som inte innehåller gelatin. Du behöver ca 1-2 dl).
6: Mjöla en arbetsbänk lätt och kavla ut degen till en rektangel, ca 40x30 cm.
7: Bred ut fyllingen.
8: Rulla ihop på långsidan och skär rullen i ca 20-24 bitar.
9: Lägg rullarna i en långpanna (använder du pannan mycket till matlagning, t.ex en gjutjärnspanna, kan du få en märklig bismak) klädd i bakplåtspapper, täck återigen med plastfolie och låt jäsa ytterligare en timme.
10: Sätt ugnen på 200 grader.
11: Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Maräng:
Du behöver:
3 äggvitor
3 dl strösocker
Gör såhär:
1: Vispa upp äggvitor och strösocker över vattenbad tills det nått 65 grader.
2: Ta av från värmen och vispa marängen sval.
3: Bred ut marängen över bullarna och bränn av med gasolbrännare (för bäst resultat) eller gör som jag gjorde och grädda ytterligare ca 5 minuter på 250 grader tills marängen fått en gyllenbrun färg.
Kommentarer
Skicka en kommentar