Fortsätt till huvudinnehåll

Citronmarängbullar!





Citronmarängbullar!

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.



Amerikanska sticky buns med en liten twist: saftiga bullar fyllda med en ljuvligt sötsyrlig lemon curd toppade med ett tjockt lager maräng istället för cream cheese frosting. En riktig succé om du frågar mig!

Receptet på degen har jag snott från Richard Bertinet och alltså WOW! De här bullarna blir så saftiga att man skulle kunna baka de utan fyllning, och de skulle fortfarande inte uppfattas som torra! När jag provsmakat de efter att de legat framme utan plastfolie eller någon form utan skydd (inte ens marängen) var de fortfarande de saftigaste jag smakat. Dessutom var den så otroligt lättarbetad, aldrig varit med om något liknande! Perfekt om man vill göra fina snurror! Tror bestämt att jag från och med nu alltid att använda detta som grundrecept till bullar. 



Ca 24 st
Tid: 2h, 40 min

Deg:

Du behöver:
2 dl mjölk, 3% fetthalt
2 ägg
10 dl vetemjöl (special)
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1,5 tsk salt
200 g rumsvarmt smör

Gör såhär:
1: Lägg mjölk och ägg i en bunke tillhörande en köksmaskin.
2: Tillsätt mjöl (OBS: rör inte om).
3: Smula jästen i ena halvan av skålen, och lägg smöret, sockret och saltet i andra halvan (se bild)

 

4: Älta degen i köksmaskin eller med degkrokarna på en elvisp på lägsta hastighet i 4 minuter. Höj sedan till medelhastighet och älta ytterligare 10-12 minuter. 
5: Forma degen till en boll och låt jäsa i rumstemperatur övertäckt med plastfolie (en bakduk drar åt sig fukt vilket gör bullarna torrare) ca 45 minuter. Gör fyllningen så länge (använd ditt bästa recept på lemon curd, men var noggrann med att välja ett recept som inte innehåller gelatin. Du behöver ca 1-2 dl).
6: Mjöla en arbetsbänk lätt och kavla ut degen till en rektangel, ca 40x30 cm. 
7: Bred ut fyllingen.
8: Rulla ihop på långsidan och skär rullen i ca 20-24 bitar.
9: Lägg rullarna i en långpanna (använder du pannan mycket till matlagning, t.ex en gjutjärnspanna, kan du få en märklig bismak) klädd i bakplåtspapper, täck återigen med plastfolie och låt jäsa ytterligare en timme.
10: Sätt ugnen på 200 grader.
11: Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.

Maräng:

Du behöver:
3 äggvitor
3 dl strösocker

Gör såhär:
1: Vispa upp äggvitor och strösocker över vattenbad tills det nått 65 grader.
2: Ta av från värmen och vispa marängen sval.
3: Bred ut marängen över bullarna och bränn av med gasolbrännare (för bäst resultat) eller gör som jag gjorde och grädda ytterligare ca 5 minuter på 250 grader tills marängen fått en gyllenbrun färg.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe