Fortsätt till huvudinnehåll

Hasselnöt- och chokladtårta!



Hasselnöt- och chokladtårta!

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.


Bakom ett lager sammetslen marängsmörkräm döljer sig tre lager av fluffiga hasselnötsbottnar med brynt smör och mörk chokladmousse. Tårtan dekorerades sedan med sockerkristaller och torkat rispapper. Helt underbar om du frågar mig!

Alltså. Den här tårtan är så jäklans god! Vill du så kan du dela receptet på tre och enbart göra en hasselnötsbotten toppad med chokladmousse, minst lika gott! 

Chokladmoussen är snodd från Cecilia Hagerling Larssons blogg, Homemade by Cecilia. 


Ca 12 bitar
Tid: 5 dagar

 Dag 1:

Sockerkristaller:

Du behöver:
1 dl vatten
3 dl strösocker
grillpinnar, tråd och höga glas
vatten och socker att rulla pinnen i

Gör såhär:
1: Dela en grillpinne på två.
2: Doppa den i vatten, och rulla sedan i strösocker. Låt torka.
3: Koka upp vatten i en kastrull.
4: Tillsätt sockret i omgångar och låt puttra tills allt smält.
5: Häll upp i ett högt glas.
6: Fäst grillpinnen med ett snöre, klädnypa eller liknande så att den täcks av sockerlagen, men inte nuddar botten på glaset.
7: Låt stå 3-5 dagar.

Dag 2:

Hasselnötsbotten:

Du behöver:
150 g smör
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl farinsocker (strö)
3 dl hasselnötsmjöl/finmalda hasselnötter
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl turkisk yoghurt

Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.
2: Bryn smöret tills det fått en nötig/karamellig doft.
3: Vispa ägg, strösocker och farinsocker fluffigt, ca 3 minuter.
4: Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ned i smeten.
5: Rör samman smör och turkisk yoghurt.
6: Vänd ned i smeten.
7: Häll ned i formen och grädda i mitten av ugnen ca 40-50 minuter.
8: Låt svalna helt (gärna upp och ned, för en rakare yta), klä sedan botten i plastfolie och frys in.

Dag 3:

Chokladmousse:

Du behöver:
4,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk vatten
2 ägg
7 äggulor (spara vitorna till smörkrämen!)
320 g mörk choklad, 70%

Gör såhär:
1: Vispa grädden lätt (ju hårdare vispad grädde, desto stabbigare mousse) och ställ kallt.
2: Häll socker, vatten, ägg och äggulor i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ bunken över vattenbad. Vispa hela tiden och låt blandningen tjockna tills den når 82 grader.
3: Vispa blandningen fluffig och sval med assistenten eller elvisp.
4: Hacka chokladen och smält i en bunke över vattenbad tills den är ca 55 grader varm.
5: När chokladen har rätt temperatur och äggvispet är svalt och luftigt vänder du först ned 1/3 av grädde i chokladen och rör den helt slät och blank. Vänd sedan försiktigt ned äggvisp och grädde växelvis i chokladblandningen. Vänd försiktigt runt med slickepott tills allt är blandat.
6: Ta ut botten och låt tina lite, dela sedan i tre delar med en brödkniv.
7: Montera tårtan i en anslagsring eller springform. Klä anslagsringen eller springformen med plastfolie eller bakplåtspapper (eftersom att en springform sällan har höga kanter bör du se till att bakplåtspappret sticker upp en bit över kanten).
8: Lägg en botten i formen. Häll sedan över hälften av chokladmoussen. Upprepa proceduren och avsluta med att lägga den sista botten högst upp och frys in. 


Dag 4:

Segel av rispapper:

Du behöver:
2 dl vatten
karamellfärg i valfri färg
1 rispapper

Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 40 grader och klä en plåt i bakplåtspapper.
2: Häll vatten och karamellfärg i en matlåda eller på en tallrik.
3: Klipp rispappret i den form du önskar.
4: Låt ligga i vattnet tills den mjuknar och de små "ränderna" försvunnit.
5: Lägg på plåten och låt torka i ugnen 2 timmar.
6: Låt ligga framme i rumstemperatur över natten.

Dag 5, D-day:

Marängsmörkräm:

Du behöver:
0,5 dl vatten
en rågad dl strösocker
2 äggvitor
200 g smör, rumsvarmt
svart karamellfärg/pastafärg

Gör såhär:
1: Lägg äggvitorna i en rostfri bunke, gärna tillhörande en köksassistent.
2: Koka upp vatten och socker tills det når 121 grader.
3: När termometern visar 100 grader, börja vispa äggvitorna på medelhastighet.
4: Höj hastigheten till allra högsta, och vispa ned sockerlagen i en tunn stråle.
5. Vispa tills marängen är rumstempererad.
6: Vispa ned smöret lite i taget, fortsätt sedan vispa ett par minuter.
7: Dela upp smörkrämen i 4-5 delar och lägg i skålar.
8: Vänd ned valfri mängd karamell-eller pastafärg i varje.
9: Bred ut de lite ojämnt på ett bakplåtspapper så att du skapar en marmoreffekt (spara lite i en skål).
10: Ta ut tårtan ur frysen.
11: Klä tårtan med bakplåtspappret och ställ i kylen 15 minuter.
12: Dra bort bakplåtspappret och låt stå i rumstemperatur tills smörkrämen mjuknat.
13: Dra ett par drag med en palett tills du fått raka kanter.
14: Ställ återigen kallt.

Dekoration:

Du behöver:
dina sockerkristaller
blå eller grön karamellfärg
en ren pensel
guldpulver
rispapper-seglen

Gör såhär:
1: Ta ut sockerkristallerna från glasen och krossa de så att de lossar från pinnen.
2: Skär ut valfri form från tårtan och spackla med smörkräm.
3: Fäst sockerkristallerna i ingropningen.
4: Måla med karamellfärg.
5: Pudra guldpulver längs kanten.
6: Skär ett litet snitt i mitten av tårtan för att fästa seglet.
7: Klart! Bra jobbat!




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe