Fortsätt till huvudinnehåll

Världens godaste kanelbullar!


Världens godaste kanelbullar!


Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet!


Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar:
1: Fördeg!
2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde!
3: Tid! Låt de jäsa lääänge!




Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder!
Ca 15-20 st
Tid: 4 timmar, 30 minuter

Fördeg:

Du behöver:
1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder)
1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här)
25 g jäst (ett halvt paket)
5 dl vetemjöl special

Deg:

5 dl vetemjöl special
1 dl strösocker
2 ägg
1,5 tsk salt
200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom)
1 msk nystött kardemumma


Fyllning:

200 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
2 msk malen kanel

1 ägg
1 msk mjölk
Pärlsocker

Gör såhär:

1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt.
2: Arbeta ned mjölet. Täck med plastfolie eller lock (bakduk drar åt sig fukt och gör bullarna torrare) och låt jäsa 1 timme.
3: Tillsätt övriga ingredienser till degen och arbeta degen i köksmaskin eller med degkrokarna på en elvisp  på lägsta hastighet i 4 minuter. Höj till medelhastighet och arbeta degen ytterligare 10-12 minuter (dubbla tiden om du kör för hand). Täck med plastfolie eller lock och låt jäsa 30 minuter. 
4: Gör fyllningen under tiden. Rör samman samtliga ingredienser i en skål.
5: Stjälp upp degen på en stor arbetsyta (mjöla eventuellt lätt, behövdes inte för mig). Kavla så tunt du bara kan utan att det går hål på den och bred på fyllningen. Vik in långsidorna mot mitten så att du får 3 lager. Kavla lite till.
6: Skär upp degen i ca 30-40 remsor. Ta 2-3 remsor, tvinna och rulla ihop till en bulle med skarven nedåt. Upprepa med samtliga remsor.
7: Smörj en muffinsplåt (du kan baka på bakplåtspapper eller i muffinsformar men korta i så fall med gräddningstiden) rikligt med smör. Placera bullarna i plåten och låt jäsa övertäckta med plastfolie i 2 timmar.
8: Sätt ugnen på 200 grader. Rör samman ägg och mjölk. Pensla bullarna försiktigt och strö på pärlsocker efter tycke och smak. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Servera nybakade med ett glas mjölk eller förvara lufttätt (håller sig två, möjligen tre dagar i lufttät burk eller påse). Frys annars in och låt Tina i rumstemperatur. 

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v