Fortsätt till huvudinnehåll

Färskostkaka med choklad, kardemumma och päron!


Färskostkaka med choklad, kardemumma och päron!

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.


Saftig chokladkaka med en liten syrlig ton från färskosten, kardemumma och päron.





Den här veckan har jag varit riktigt risig, feber, hosta, halsont osv. Jag har fördrivit tiden med att scrolla igenom bakbilder på pinterest och skrivit ned flera A4 med bakidéer inför hösten. Fy bubblan vad jag har saknat att baka den här veckan. Jag är bakning. Jag andas bakning. Jag tänker på bakning konstant. Och jag älskar det.




Den här kakan blev SÅ god. I vanliga fall har jag svårt för just päron i bakverk, jag tror att det kan bero på att det alltid ALLTID kombineras med ingefära, en annan smak jag har svårt för. Men, med choklad och kardemumma, de två godaste grejorna i hela världen gick det hur bra som helst. Och jaa, jag vet att kakan ser lite torr ut på bilden men alltså den blev verkligen hur saftig som helst.



Ca 8-10 bitar
Tid: 40 minuter

Färskostkaka med choklad, kardemumma och päron!

Du behöver:
ca 1 msk smör+1 msk strösocker
2-3 päron
100 g rumsvarmt smör
150 g färskost
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma (hela kärnor)

1: Sätt ugnen på 175 grader och smörj en springform, 18 cm i diameter. Bröa med strösocker.
2: Dela päronen i klyftor och lägg i valfritt mönster på botten av formen.
3: Vispa färskost, smör och socker riktigt fluffigt, tills det inte finns några klumpar kvar av smöret.
4: Vispa ned ett ägg i taget.
5: Rör samman de torra ingredienserna i en skål (inte kardemumman), sikta och vänd ned i smeten.
6: Mortla kardemumman och vänd ned den med. (den fastnar i sikten).
7: Häll smeten (som för övrigt är helt underbart god och har en fantastiskt härlig konsistens, så smaka gärna på den vetja!) över päronen och jämna ut med en slickepott eller vinkelpalett.
8: Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter (bakstickan ska komma ut fuktig).
9: Vänd över kakan, så att päronen hamnar uppåt, så fort den kommer ut ur ugnen (annars fastnar de i formen). 
10: Servera med grädde eller vaniljglass!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe