Färskostkaka med choklad, kardemumma och päron!
Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.
Saftig chokladkaka med en liten syrlig ton från färskosten, kardemumma och päron.
Den här veckan har jag varit riktigt risig, feber, hosta, halsont osv. Jag har fördrivit tiden med att scrolla igenom bakbilder på pinterest och skrivit ned flera A4 med bakidéer inför hösten. Fy bubblan vad jag har saknat att baka den här veckan. Jag är bakning. Jag andas bakning. Jag tänker på bakning konstant. Och jag älskar det.
Den här kakan blev SÅ god. I vanliga fall har jag svårt för just päron i bakverk, jag tror att det kan bero på att det alltid ALLTID kombineras med ingefära, en annan smak jag har svårt för. Men, med choklad och kardemumma, de två godaste grejorna i hela världen gick det hur bra som helst. Och jaa, jag vet att kakan ser lite torr ut på bilden men alltså den blev verkligen hur saftig som helst.
Ca 8-10 bitar
Tid: 40 minuter
Färskostkaka med choklad, kardemumma och päron!
Du behöver:
ca 1 msk smör+1 msk strösocker
2-3 päron
100 g rumsvarmt smör
150 g färskost
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma (hela kärnor)
1: Sätt ugnen på 175 grader och smörj en springform, 18 cm i diameter. Bröa med strösocker.
2: Dela päronen i klyftor och lägg i valfritt mönster på botten av formen.
3: Vispa färskost, smör och socker riktigt fluffigt, tills det inte finns några klumpar kvar av smöret.
4: Vispa ned ett ägg i taget.
5: Rör samman de torra ingredienserna i en skål (inte kardemumman), sikta och vänd ned i smeten.
6: Mortla kardemumman och vänd ned den med. (den fastnar i sikten).
7: Häll smeten (som för övrigt är helt underbart god och har en fantastiskt härlig konsistens, så smaka gärna på den vetja!) över päronen och jämna ut med en slickepott eller vinkelpalett.
8: Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter (bakstickan ska komma ut fuktig).
9: Vänd över kakan, så att päronen hamnar uppåt, så fort den kommer ut ur ugnen (annars fastnar de i formen).
10: Servera med grädde eller vaniljglass!
Kommentarer
Skicka en kommentar