Fortsätt till huvudinnehåll

Kardemummabulle med kanel, vaniljkräm och äpple!


Kardemummabulle med kanel, vaniljkräm och äpple!



Saftig kardemummabulle fylld med kanelsmörkräm, en klick vaniljkräm och äpplen! En riktig hit om du frågar mig! 



Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder!
Ca 15-20 st
Tid: 4 timmar, 30 minuter

Fördeg:

Du behöver:
1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder)
1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här)
25 g jäst (ett halvt paket)
5 dl vetemjöl special

Deg:

5 dl vetemjöl special
1 dl strösocker
2 ägg
1,5 tsk salt
200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom)
1 msk nystött kardemumma



Vaniljkräm:

Du behöver:
2 äggulor (OBS: rumstempererade)
2 msk maizena
2 msk strösocker
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång (alternativt 1 tsk vaniljpulver/pasta eller 2 tsk vaniljsocker)

Kanelfyllning:

Du behöver:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2-3 msk kanel (beroende på hur stark kanelsmak du vill ha)

1 äpple
0,5 dl rörsocker (eller strösocker)

Sockerlag:

Du behöver: 
1 dl strösocker
1 dl vatten

1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt.
2: Arbeta ned mjölet. Täck med plastfolie eller lock (bakduk drar åt sig fukt och gör bullarna torrare) och låt jäsa 1 timme.
3: Tillsätt övriga ingredienser till degen och arbeta degen i köksmaskin eller med degkrokarna på en elvisp  på lägsta hastighet i 4 minuter. Höj till medelhastighet och arbeta degen ytterligare 10-12 minuter (dubbla tiden om du kör för hand). Täck med plastfolie eller lock och låt jäsa 30 minuter. 
4: Gör vaniljkrämen: Vispa upp äggulor, maizena och strösocker i en skål. Dela och skrapa ur vaniljstången. Värm upp både skal och frön tillsammans med mjölken till ungefär 50 grader. Ta av från värmen och rör ned i äggvispet. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills den tjocknat. Sila ned i en skål, täck med plastfolie och ställ kallt.
5: Gör kanelfyllningen: Vispa samman smör, kanel och socker.
6: Mjöla en arbetsbänk lätt och kavla ut degen till en rektangel, 30x40 cm.
7: Bred ut kanelfyllningen.
8: Gör ett treslag (vik in ena långsidan mot mitten, vik över den andra så att det bildas tre lager). Skär remsor, ca 60 st. Gör en fläta av tre stycken och rulla ihop till en fin knut med skarven nedåt.
9: Låt jäsa 2 timmar under plastfolie.
10: Sätt ugnen på 200 grader.
11: Kärna ur och skär äpplet i små klyftor. Blanda med rörsocker.
12: Gör en liten grop i mitten av varje bulle som du fyller med vaniljkräm. Lägg 2-3 klyftor äpplen i gropen.
13: Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter. Koka under tiden upp sockerlagen.
14: Pensla bullarna med sockerlagen direkt där de kommer ut ur ugnen. Låt svalna och pudra med florsocker.

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe