Saftig pumpakaka med pumpakärne-tosca!
En saftig, kryddig pumpakaka täckt med krispiga pumpakärnor i kolasås. Bland de godaste mjuka kakor jag ätit!
Jag har faktiskt aldrig bakat med pumpa tidigare. Jag tror inte en att jag smakat något bakverk med pumpa, men om allt smakar som denna är jag all for it! Så gott! Smakar nästan som en morotskaka, fast ännu saftigare. Toscan har jag snott från Emma Brink Rasks blogg Brinken bakar, verkligen supersmarrig! Lite segare och mer kolaaktig än vanlig tosca brukar vara.
Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.
Tid: 10 minuter aktiv tid + 50 minuter tillagningstid
Ca 10-12 bitar
Pumpakaka:
Du behöver:
2,5 dl pumpapuré (hittar du inte i affären är det lätt att göra själv, se recept här. Du får ut 2 dl puré per kg pumpa.)
2 ägg
1,25 dl olja
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
0,75 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kardemumma
1 krm malen nejlika
Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform, 18 cm i diameter, i bakplåtspapper.
2: Rör samman pumpapuré, ägg och olja.
3: Rör ned sockret.
4: Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ned i smeten.
5: Häll ned i formen och grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Gör toscasmeten så länge.
Pumpakärne-tosca:
Du behöver:
4 dl + 2 msk pumpakärnor
75 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl sirap
1,5 msk vetemjöl
1,5 msk vispgrädde
Gör såhär:
1: Koka upp alla ingredienser utom pumpakärnorna i en kastrull. Låt puttra ca 5 minuter.
2: Rör ned pumpakärnorna.
3: Häll smeten på kakan och grädda ytterligare 15-20 minuter. Låt svalna och servera med grädde, vaniljglass eller bara som den är! Hoppas att det ska smaka!
Kommentarer
Skicka en kommentar