Fortsätt till huvudinnehåll

Enkel höstdessert med lingon, kola och timjan!


Enkel höstdessert med lingon, kola och timjan!



En grymt god höstdessert bestående av en lingonblondie, vispad grädde, kolasås med en hint av timjan och maränger. Syra, sötma, beska, sälta, krämighet, krispighet... Top notch!

Jag älskar att göra enkla bakverk, dekorera fint och sedan BAM! En superfin och lyxig dessert! Lingonblondien: bara röra ihop allt i en kastrull och grädda.
Vispa grädde: klart på två sekunder!
Kolasås: koka upp allt och låt puttra typ fem minuter utan omrörning.
Maränger: vispa ägg och socker.
That's it! Så sjukt smidigt! Denna blev klar på mindre än två timmar (varav ca 15-20 minuter aktiv tid). Spritsa grädden lite tjusigt, lägg på en lingonkvist, ringla kolasåsen vid sidan, lägg marängerna i ett kors. Det är verkligen inte svårt, och ändå blir det så vackert! Här kommer receptet:

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.
Tid: 2 timmar (varav 20 minuter aktiv tid)
Ca 12 portioner

Lingonblondie:

Du behöver:
200 g smör
200 g vit choklad
3 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt

225 g lingon, frysta (inte tinade) eller färska
2 msk vetemjöl

Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, 30 x 20 cm, i bakplåtspapper (det blir väldigt mycket kaka över, om du hellre vill använda en annan form kan du räkna ut arean på din form och dividera sedan produkten med 600. Multiplicera därefter samtliga ingredienser med kvoten).
2: Smält samman smör och choklad. Rör ned sockret och låt svalna.
3: Rör ned äggen och de torra ingredienserna. 
4: Blanda lingon och den mindre mängden mjöl.
5: Rör ned i smeten.
6: Häll ned smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 25-35 minuter (anpassa gräddningstiden ifall du bytt storlek på formen). Glöm inte att kolla till då och då. Blondien ska vara lite wobblig i mitten när du tar ut den, men inte lika mycket som när du gör en vanlig kladdkaka.
7: Låt kakan svalna helt, och om du har tid: låt den gärna stå i kylskåp ett par timmar.

Maränger:

Du behöver:
1 äggvita
1 dl strösocker

Gör såhär:
1: Sätt ugnen på 100 grader och klä en plåt i bakplåtspapper.
2: Vispa äggvitan till ett vitt, fast skum på medelhastighet. Du ska kunna hålla bunken upp och ned utan att någon smet rinner ut. Vispa ned sockret i omgångar, ca 1 tsk i taget. Fortsätt vispa tills smeten en andra gång klarar marängtestet (bunken upp och ned). 
3: Spritsa ut små pinnar av smeten (eller spritsa eller klicka ut andra former) på plåten och grädda i mitten av ugnen ca 30-45 minuter (tills de går att lyfta med en gaffel). 
4: Låt svalna helt.

Kolasås:

Du behöver:
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
ca 4-8 små kvistar timjan (beroende på hur stark smak du vill ha: 4= svag förnimmelse, 8= kolasås med timjan, gott!)

Gör såhär:
1: Koka upp samtliga ingredienser i en kastrull och låt puttra ungefär 5 minuter. OBS: rör inte för mycket, då blir kolasåsen grynig.
2: Sila eller plocka bort timjankvistarna. Låt svalna.

Uppläggning:

Du behöver:
Blondien
Marängerna
Kolasåsen
2 dl vispgrädde
12 lingon-eller timjankvistar

Gör såhär:
1: Vispa grädden till spritskonsistens (mjuka toppar). 
2: Skär blondien i avlånga rutor och lägg på sidan av tallriken. Ta en spritspåse och klipp en öppning diagonalt istället för tvärs över (alternativt använd tyllen Wilton 104).
3: Skär ett streck på längden, inte för djupt, på blondien. Spritsa grädden diagonalt in mot strecket så att det ser ut som ett V. Fortsätt så hela vägen.
4: Lägg en lingon-eller timjankvist i mitten av din spritsning.
5: Ringla lite kolasås på sidan om blondien och lägg marängerna i ett X.
6: Ät och njut!

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe