Fortsätt till huvudinnehåll

Höstmys-pralin (earl grey & rostad mandel)!

 

Höstmys-pralin (earl grey & rostad mandel)!


Silkeslen vit chokladganache med earl grey, och mandelkrisp i ett skal av mörk choklad.

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder
Tid: 2 h 
Ca 18 st

Pralinskal

Du behöver:
250 g mörk choklad av fin kvalitet, runt 54% kakaohalt

Gör såhär:
1: Gör rent en pralinform i hårdplast noggrant. 
2: Smält ca 2/3 av chokladen till 48-50 grader.
3: Rör ned resten av den osmälta chokladen, och fortsätt rör tills chokladen har kommit ned i en temperatur på runt 27-28 grader.
4: Värm upp chokladen igen till 31-32 grader. För att se så att chokladen är tempererad kan du doppa en kniv i chokladen, och om den stelnar inom 2-3 minuter har du lyckats. 
5: Häll chokladen i formarna. Slå formen i bänken ett par gånger och "vobbla runt" lite så att chokladen täcker kanterna. 
6: Vänd formen upp och ned och knacka på den några gånger så att all överflödig choklad rinner ned (ha gärna en bunke eller skärbräda under så att chokladen fångas upp och du kan använda den till locken.
7: Ställ formen på högkant och snurra den ungefär var tjugonde sekund tills chokladen stelnat så att du får jämna skal. 

Earl grey-ganache

Du behöver:
100 g vit choklad
1 dl grädde
1 påse earl greyte
5 g rumsvarmt smör (ca 1 tsk)

Gör såhär:
1: Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
2: Lägg grädden i en kastrull, klipp upp tepåsen och häll teet i grädden. Koka upp.
3: Häll chokladen över grädden och rör tills chokladen smält. Tillsätt smöret och stavmixa tills du har en blank, fin ganache. Häll i en spritspåse (klipp inte upp änden) och låt svalna.

Mandelkrisp

Du behöver:
50 g mandlar
1 nypa flingsalt
2 msk strösocker
0,5 msk flytande honung

Gör såhär:
1: Rosta mandlarna i en stekpanna på medelvärme tillsammans med flingsaltet tills de fått fin färg.
2: Tillsätt sockret och honungen och låt det smälta och bli karamelliserat.
3: Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt stelna.
4: Hacka nötterna.

Montering

Du behöver:
Pralinskalen
Ganachen
Mandelkripset
Överbliven choklad från skalen (omtempererad)

Gör såhär:
1: Spritsa ned en liten klick av ganachen i vardera skal.
2: Tryck ned några mandelbitar (se till att det är minst 2 mm till kanten). Låt sätta sig ca 1 h.
3: Häll chokladen över pralinformen och bred ut med en skrapa så att alla får ett jämnt och fint lock. Låt stelna.
4: Vänd formen upp och ned och knacka försiktigt ut pralinerna. Om tempereringen gått rätt ska de enkelt falla ut. Om de inte gör det kan du stoppa de i frysen ca 10 minuter och försöka igen, då kommer de dock antagligen få vita fläckar. 
5: Förvaras i rumstemperatur (obs: inte kylskåp), och äts inom två veckor. Hoppas att det ska smaka!






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe