Höstmys-pralin (earl grey & rostad mandel)!
Silkeslen vit chokladganache med earl grey, och mandelkrisp i ett skal av mörk choklad.
Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilderTid: 2 h Ca 18 st
Pralinskal
Du behöver:
250 g mörk choklad av fin kvalitet, runt 54% kakaohalt
Gör såhär:
1: Gör rent en pralinform i hårdplast noggrant.
2: Smält ca 2/3 av chokladen till 48-50 grader.
3: Rör ned resten av den osmälta chokladen, och fortsätt rör tills chokladen har kommit ned i en temperatur på runt 27-28 grader.
4: Värm upp chokladen igen till 31-32 grader. För att se så att chokladen är tempererad kan du doppa en kniv i chokladen, och om den stelnar inom 2-3 minuter har du lyckats.
5: Häll chokladen i formarna. Slå formen i bänken ett par gånger och "vobbla runt" lite så att chokladen täcker kanterna.
6: Vänd formen upp och ned och knacka på den några gånger så att all överflödig choklad rinner ned (ha gärna en bunke eller skärbräda under så att chokladen fångas upp och du kan använda den till locken.
7: Ställ formen på högkant och snurra den ungefär var tjugonde sekund tills chokladen stelnat så att du får jämna skal.
Earl grey-ganache
Du behöver:
100 g vit choklad
1 dl grädde
1 påse earl greyte
5 g rumsvarmt smör (ca 1 tsk)
Gör såhär:
1: Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
2: Lägg grädden i en kastrull, klipp upp tepåsen och häll teet i grädden. Koka upp.
3: Häll chokladen över grädden och rör tills chokladen smält. Tillsätt smöret och stavmixa tills du har en blank, fin ganache. Häll i en spritspåse (klipp inte upp änden) och låt svalna.
Mandelkrisp
Du behöver:
50 g mandlar
1 nypa flingsalt
2 msk strösocker
0,5 msk flytande honung
Gör såhär:
1: Rosta mandlarna i en stekpanna på medelvärme tillsammans med flingsaltet tills de fått fin färg.
2: Tillsätt sockret och honungen och låt det smälta och bli karamelliserat.
3: Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt stelna.
4: Hacka nötterna.
Montering
Du behöver:
Pralinskalen
Pralinskalen
Ganachen
Mandelkripset
Överbliven choklad från skalen (omtempererad)
Gör såhär:
1: Spritsa ned en liten klick av ganachen i vardera skal.
2: Tryck ned några mandelbitar (se till att det är minst 2 mm till kanten). Låt sätta sig ca 1 h.
3: Häll chokladen över pralinformen och bred ut med en skrapa så att alla får ett jämnt och fint lock. Låt stelna.
4: Vänd formen upp och ned och knacka försiktigt ut pralinerna. Om tempereringen gått rätt ska de enkelt falla ut. Om de inte gör det kan du stoppa de i frysen ca 10 minuter och försöka igen, då kommer de dock antagligen få vita fläckar.
5: Förvaras i rumstemperatur (obs: inte kylskåp), och äts inom två veckor. Hoppas att det ska smaka!
Kommentarer
Skicka en kommentar