Fortsätt till huvudinnehåll

Pan-banging chocolate chip cookies med dumle och frön!

 

Pan-banging chocolate chip cookies med dumle och frön!


Krispiga kanter, sega i mitten, crunch från fröna. Söt kola och salt. Ja, helt makalöst gott alltså! Tror aldrig att jag fått så mycket beröm för ett bakverk förut, dessa kommer jag göra om många gånger!






Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder
Tid: 1 h, 35 minuter
Ca 20-25 STORA kakor

Pan-banging chocolate chip cookies med dumle och frön!

Du behöver:
4,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat (dubbla mängden om du använder bakpulver)
0,75 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
225 g rumsvarmt smör
3,5 dl strösocker
0,75 dl ljust muscovadosocker (kan ersättas med farinsocker, OBS: inte farinsocker strö)
1 stort ägg
2 msk vatten
225 g dumlekolor
1,5 dl blandade frön, rostade (t.ex solrosfrön och pumpakärnor)

Gör såhär:
1: Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
2: Vispa smöret riktigt fluffigt på medelhastighet ungefär 2 minuter.
3: Tillsätt strö-och muscovadosocker och fortsätt vispa ytterligare 2-3 minuter.
4: Vispa ned ägg och vatten på låg hastighet så att det precis går ihop.
5: Tillsätt de torra ingredienserna, grovhackade dumlekolor och frön. Ställ degen i kylskåp ca 15-20 minuter så att den får sätta sig lite.
6: Forma till ca 20-25 stora bollar och ställ kallt ca 40 minuter-1 timme. Om du inte vill baka av kakorna direkt håller de nästan en vecka i kylskåp. Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt i bakplåtspapper.
7: Grädda ca 3-4 bollar i taget. De flyter ut MYCKET i ugnen, så se till att ha långt avstånd mellan de. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ta ut plåten, och släpp den från ca 1 dm höjd ned på köksbänken. Grädda 2 minuter till. Upprepa "bankningsprocessen" från och med nu en gång varje minut tills du gräddat kakorna totalt 16-18 minuter. Medan kakorna fortfarande är varma: ta en tartlettring eller kakstans och runda till de (video finns på min instagram, @fikaplaneten). Låt svala.
8: Toppa med lite flingsalt. Hoppas att det ska smaka!





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe