Fortsätt till huvudinnehåll

Världens godaste lussekatter!

 

Världens godaste lussekatter!


Helt galet saftiga lussekatter, eller som min mamma sade "den var som ett litet moln, den var så fluffig att den bara försvann i munnen!". Tydlig smak av saffran... smakar precis så som en lussekatt ska göra! Jag gjorde de väldigt små, som munsbitar ungefär! I vanliga fall brukar receptet räcka till 15 stora bullar, dessa blir 55 st! 


Jag har aldrig tyckt särskilt mycket om lussekatter. För mig har det alltid varit den där torra, svampiga bullen som man pliktskyldigt tryckte i sig efter luciatåget på dagis och dränkte i ett stort glas saft för att det ens skulle vara ätbart. Hela min familj bekräftade att det var de godaste lussekatter de ätit.  Dessa var LJUVLIGA. Alltså verkligen riktigt, riktigt, riktigt goda! Hoppas att du blir sugen på att testa!


Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder!
Tid: 4 h, varav 20-30 minuter aktiv tid
Ca 55 små lussekatter

Fördeg:

Du behöver:
1,5 dl rumsvarm mjölk (mikra ca 20-25 sek om du har bråttom, samma sak gäller grädden)
1 dl rumsvarm vispgrädde 
25 g jäst (ett halvt paket á 50 g)
1 g saffran (mald, mortla med 1 tsk strösocker om du har pistiller)
5 dl vetemjöl special

Deg:

Du behöver:
5-6 dl vetemjöl special
1 dl strösocker
2 ägg
1,5 tsk salt
200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du inte har tid att låta smöret ligga framme på diskbänken tills det är mjukt)

ev. russin (OBS: lägg russinen i blöt MINST 12 timmar innan du bakar, annars riskerar dina bullar att bli torra!)

Sockerlag:

Du behöver:
1 dl strösocker
1 dl vatten

Gör såhär:
1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en bunke och rör om tills jästen löst upp sig helt. 
2: Tillsätt saffranen och vetemjölet och rör samman tills det precis går ihop. Degen kommer att vara väldigt kladdig, men det är lugnt! Detta är bara fördegen, du tillsätter resten av mjölet när du gör själva degen. Fördegen gör degen mer lätthanterlig och bullarna saftigare! Täck degen med lock eller plastfolie (bakduk drar åt sig fukt och gör bullarna torrare) och låt jäsa i rumstemperatur 1 timme.
3: Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen i en köksmaskin eller med degkrokarna på en elvisp på lägsta hastighet i 4 minuter (dubbla tiden om du kör för hand). Höj till medelhastighet och arbeta degen ytterligare 10-12 minuter (åter igen, dubbla tiden om du kör för hand). Täck med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 30 minuter.
4: Stjälp upp degen på en lätt mjölad, stor arbetsyta. Dela degen på hälften och kavla ut till två stora rektanglar, ca 15x65 cm och skär remsor, 1-2 cm breda med en pizzaslicer. Rulla ihop till 55 st fina lussekatter! Det finns en jättebra film på Brinken Bakars instagram som visar exakt hur man ska göra, klicka på länken för att se den!
5: Lägg lussekatterna på ett bakplåtspapper och låt jäsa 2 timmar. 
6: Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ned två russin i varje bulle och grädda 6-8 minuter. Om du gör färre (och därmed större) lussekatter kan du behöva grädda några minuter längre, men ta ut de tidigare än du tror. De ska knappt ha fått någon färg alls. Lyft på de med en gaffel och känn försiktigt och de verkar färdiga. 
7: Koka upp vatten och socker. Pensla bullarna med sockerlagen direkt när de kommer ut från ugnen. Förvara lufttätt, frys in om du inte ska äta de inom två dagar och låt tina någon timme i rumstemperatur. 

Hoppas att det ska smaka!





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe