Fortsätt till huvudinnehåll

Saffranslängd med apelsin, brynt smör mandelmassa och kardemumma!


Saffranslängd med apelsin, mandelmassa, brynt smör och kardemumma!



 Saftig saffranslängd med en fyllning på brynt smör, mandelmassa och apelsinzest toppad med kardemummasocker. Jesus, så gott! Det här var nog bland det bästa jag gjort! 

Tips:

1: Packa inte mjölet för hårt i decilitermåttet! "Massera" gärna mjölkpaketet lite innan.

2: Fördeg, fördeg, fördeg, fördeg. Gör under för vetedegar!

3: Mortla gärna saffranen med 1 tsk socker innan för att få maximal smak.

4: Låt degen jäsa under plastfolie eller lock, inte bakduk. Bakduken drar åt dig fukt och gör kakan torrare. 

5: Kom ihåg att använda rumstempererat smör, hyvla det med osthyvel om du inte har tid att låta det ligga framme!

6: Dubbla tiden och du knådar för hand.

7:  Använd en termometer för att hålla koll på innertemperaturen! Om du inte har en termometer kan du ta ut den, försiktigt vända den upp och ned och försöka känna på undersidan för att se om den är klar. 

8: Eftersom jag antar att du bakar detta på vintern, tänk på att det ofta är lite kallare i huset. Ställ gärna degen i ett skåp över kylskåpet, diskbänken eller på golvet i tvättstugan där det ofta är lite varmare.

Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder.
Tid: ca 5 timmar (varav ca 30-40 minuter aktiv tid)
2 längder, ca 32 portioner

Fördeg:

Du behöver:
1,5 dl mjölk, 3% (rumstempererad, mikra ca 10-20 sekunder om du har bråttom*)
1 dl vispgrädde (*)
25 g jäst (ett halvt paket á 50 g)
1 g saffran
5 dl vetemjöl special 

Deg: 

Du behöver:
5-6 dl vetemjöl special
1 dl strösocker
2 ägg
1,5 tsk salt
200 g smör

Fyllning:

Du behöver:
200 g smör
200 g mandelmassa
zest från 2 apelsiner
2 msk apelsinsaft
1 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver (alternativt 1 tsk vaniljsocker)

Pensling:

Du behöver:
1 dl strösocker
1 dl vatten

1 msk kardemummakärnor
2 msk strösocker
Gör såhär:
1: Läs igenom punkterna under rubriken "tips".
2: Blanda mjölk, grädde och jäst och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt saffran. 
3: Rör ned vetemjöl special. Degen behöver i det här stadiet inte knådas, bara röras ihop tills det precis går samman. Degen kommer att verka lös och kladdig, men kom ihåg att det kommer att arbetas ned ytterligare lika mycket mjöl sedan när du gör själva degen. Täck med plastfolie eller lock och låt fördegen jäsa i rumstemperatur ca 1 timme. 
4: Tillsätt övriga ingredienser till degen och arbeta den i en köksmaskin eller med degkrokarna på en elvisp på lägsta hastighet i 4 minuter. Öka till medelhastighet och knåda ytterligare 10-12 minuter. Täck med plastfolie eller lock och låt vila i rumstemperatur ca 30 minuter. Gör fyllningen under tiden.
5: Bryn smöret på hög temperatur under ständig omrörning tills det fått en brun ton och doftar lite nötigt/kola-aktigt. Ställ i kylskåp eller frys tills det fått samma konsistens som rumsvarmt smör. Riv mandelmassan och blanda med smöret, sockret, apelsinen och vaniljen.
6: Stjälp upp degen på en lätt mjölad arbetsyta. Dela degen i två. Kavla ut till två stora rektanglar. Bred på fyllningen. Rulla ihop degarna på kortsidan, på samma sätt som om du skulle göra vanliga kanelbullar. Skär ett snitt mitt i rullen (på längden) och tvinna ihop. 
7: Klä två limpformar (1,5 L) i bakplåtspapper. Lägg längderna i dem, täck med plastfolie och låt jäsa 2 timmar.
8: Sätt ugnen på 200 grader. Grädda ca 45 minuter-1 timme. Kolla till då och då, och kolla gärna innertemperaturen med en termometer (när den når 94 grader är den färdig). Täck med aluminiumfolie om du tycker att de får för mycket färg.
9: Koka upp vatten och socker. Pensla längderna med sockerlagen direkt när de kommer ut från ugnen. Stöt kardemumman lätt, blanda med socker och strö över.

Hoppas att det ska smaka!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal!

Vit chokladcheesecake i kanelbulleskal! Superkrämig vit chokladcheesecake (som dessutom är helt fri från geleringsmedel) i ett skal av kanelbullar toppad med kanelgrädde och minibullar! Jätteenkel och smidig dessert för den late som går fint att förbereda ett par dagar innan.  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 10-12 bitar Tid: 3,5 timmar Botten: 1 paket färdig pizzadeg / för bästa resultat: hälften av det   här  bullreceptet (klicka på den blå texten) 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 msk malen kanel Cheesecake: 450 g färskost 1 msk strösocker 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad, smält Kanelgrädde: 1 dl vispgrädde 1 msk strösocker 1 tsk malen kanel Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, 24 cm, i diameter med smör. 2: Rör samman socker, smör och kanel i en skål. Kavla ut ca 3/4 av pizzadegen och bred på lika stor andel av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Platta till bitarna lite och tryck ut i springformen. Gör små min

Äppel och saltkolatårta med pekannötter!

Äppel och saltkolatårta med pekannötter! En lite rustikare hösttårta med äppelbottnar, äppel och pekannötfyllning, salt kolasås, saltkolapannacotta och brynt smör frosting. 10/10, en riktig höjdare! Den här tårtan bakade jag till min kusins 18-årsdag, och den hade verkligen allt! Så himla god! Saftiga bottnar, perfekt litet crunch från nötterna, sammetslen smörkräm. Top notch!  Receptet på bottnarna kommer från Frida Skattbergs blogg, "Fridas bakblogg".  Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder. Ca 15 bitar Tid: 5 timmar Äppelbottnar: Du behöver: 4 ägg  4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 msk bakpulver 2 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma 1,5 tsk malen ingefära 2 dl rapsolja 3 äpplen Gör såhär: 1: Sätt ugnen på 160 grader och klä 4 springformar (15 cm i diameter) i bakplåtspapper.  2: Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 8 minuter.  3: Sikta ned de torra ingredienserna och vänd ihop. 4: Arbeta ned olja och grovt rivna äpplen, v

Världens godaste kanelbullar!

Världens godaste kanelbullar! Alltså... dessa bullar! Jag höll nästan på att börja gråta när jag smakade på dem. De var så goda! Så galet, galet, galet saftiga! Är så sinnessjukt stolt över det här receptet! Tre viktigaste stegen till saftiga kanelbullar: 1: Fördeg! 2: Byt ut hälften av mjölken mot grädde! 3: Tid! Låt de jäsa lääänge! Följ @fikaplaneten på instagram för fler bilder! Ca 15-20 st Tid: 4 timmar, 30 minuter Fördeg: Du behöver: 1,5 dl rumsvarm mjölk (värm upp den till ca 20 grader om du har bråttom, görs enklast genom att micra 10-20 sekunder) 1 dl rumsvarm grädde (samma sak gäller här) 25 g jäst (ett halvt paket) 5 dl vetemjöl special Deg: 5 dl vetemjöl special 1 dl strösocker 2 ägg 1,5 tsk salt 200 g rumsvarmt smör i kuber (hyvla om du har bråttom) 1 msk nystött kardemumma Fyllning: 200 g rumsvarmt smör 1,5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1 ägg 1 msk mjölk Pärlsocker Gör såhär: 1: Lägg mjölken, grädden och jästen i en stor bunke och rör om tills jästen smält helt. 2: Arbe